|
Enterococcus faecalis - rast a produkcia biogénnych amínov za modelových podmienok
Dana Držíková: Enterococcus faecalis - rast a produkcia biogénnych amínov za modelových podmienok. Katedra mlieka, tukov a hygieny požívatín CHTF, Slovenská technická univerzita, 1999-05. 87 s.
|
|
Document type:
|
Záverečná práca / Thesis |
|
Attached Files |
Name |
Description |
MIMEType |
Size |
Downloads |
d-12906-1999.pdf
|
d-12906-1999 |
application/pdf |
15.51MB |
0 |
Autor(i)/Author(s) |
Dana Držíková
|
Názov / Title |
Enterococcus faecalis - rast a produkcia biogénnych amínov za modelových podmienok
|
Fakulta, oddelenie |
Katedra mlieka, tukov a hygieny požívatín CHTF
|
Inštitúcia / Institution |
Slovenská technická univerzita
|
Dátum publikovania / Publication date |
1999-05
|
Typ práce / Thesis type |
diplomová práca
|
Supervízor(i)/ Supervisor(s) |
Ing. Mária Greifová, CSc.
|
Počet strán / Total pages |
87
|
Collection year |
1999
|
Jazyk / Language |
slovak
|
Subjects |
290000 Engineering and Technology 290100 Industrial Biotechnology and Food Sciences
|
Abstrakt / Summary |
Cieľom diplomovej práce bolo otestovať schopnosť E. faecalis CCM 4224 rásť, produkovať tyramín a organické kyse!iny(posúdením zmeny pH) pri rôznom vstupnom pH a obsahu soli pri teplotách 21 °C a 37°C. Z výsledkov nášho experimentu vyplýva, že E. faecalis CCM 4224 je schopný produkovať tyramín. Rýchlosť rastu a produkcie tyramínu ovplyvňuje najmä teplota, pri ktorej je daný mikroorganizmus kultivovaný, koncentrácia mikrobiálnej kultúry, pH a zloženie substrátu ( NaCI,...). Vyššie koncentrácie tyramínu sú enterokokmí produkované pri teplotách blízkych optimálnej teplote rastu. Môžeme teda povedať, že produkcia amínov úzko súvisí s rýchlosťou rastu mikroorganizmov. Optimálne pH pre tvorbu tyramínu je v rozmedzí 4,2-8,7. V týchto podmienkach je E. faecalis schopný produkovať toxikologický závažné množstvá tyramínu. Rýchly pokles pH spôsobený rýchlym nárastom E.faecalis umožnil tvorbu vysokých koncentrácií tyramínu. Prídavok soli sa prejavil inhibične na rast E. faecalis, ale koncentráciu naprodukovaného tyramínu výrazne neovplyvnil. Riziko výskytu biogénnych amínov v potravinách je možné znížiť dodržiavaním hygieny a sanitácie výrobných zariadení, spracovaním kvalitnej suroviny, vhodným technologickým postupom a dodržiavaním predpísaných podmienok (najmä teploty) pri výrobe, skladovaní i doprave.This diploma work was devoted to teste growth of E. faecalis CCM 4224, production of tyramine and organics acids with different pH and content of salt at temperatures 21 °C and 37°C. The result of our experiment is that E. faecalis CCM 4224 is able to produce tyramine. The speed of growth and production of tyramine is affected especially by temperature which microorganism is cultivated at, concentration of microorganisms, pH and composition of browth (NaCI, ...). Higher tyramine concentration are produced by E. faecalis at temperatures near optimal temperature of growth. We can say, that production of amines are depends on the rate of growth of microorganisms. Optimal pH for production tyramine is between 4,2 - 8,7. On this conditions E. faecalis is able to produce toxicologicaly relevant number of tyramine. Addition of salt inhibited E. faecalis in growth, also concentración of tyramine was not influenced significantly. It is possible to reduce the risk of occurence of biogenic amines in food by sanitation of manufacturai machines, processing of microbial suitable raw material, with advisable technological action and keeping given conditions (especialy temperature) during production, storage and transport.
|
|
|
|