|
Vplyv repkových šrotov na oxidačnú stabilitu tukov a olejov
Gabriela Turková: Vplyv repkových šrotov na oxidačnú stabilitu tukov a olejov. Katedra mlieka, tukov a hygieny požívatín CHTF, Slovenská technická univerzita, 1995-05. 66 s.
|
|
Document type:
|
Záverečná práca / Thesis |
|
Attached Files |
Name |
Description |
MIMEType |
Size |
Downloads |
d-12000-1995.pdf
|
d-12000-1995 |
application/pdf |
13.91MB |
0 |
Autor(i)/Author(s) |
Gabriela Turková
|
Názov / Title |
Vplyv repkových šrotov na oxidačnú stabilitu tukov a olejov
|
Fakulta, oddelenie |
Katedra mlieka, tukov a hygieny požívatín CHTF
|
Inštitúcia / Institution |
Slovenská technická univerzita
|
Dátum publikovania / Publication date |
1995-05
|
Typ práce / Thesis type |
diplomová práca
|
Supervízor(i)/ Supervisor(s) |
Ing. Štefan Schmidt, CSc.
|
Počet strán / Total pages |
66
|
Collection year |
1995
|
Jazyk / Language |
slovak
|
Subjects |
290000 Engineering and Technology 290100 Industrial Biotechnology and Food Sciences
|
Abstrakt / Summary |
Cieľom mojej diplomovej práce bolo stanoviť antioxidačný účinok repkových šrotov využitím automatizovanej verzie Swift-testu. Princíp tejto metódy spočíva v urýchlenej oxidácii tuku, ktorá sa dosiahne zvýšenou teplotou a prebublávaním prečisteného vzduchu cez vzorku. Vznik nízkomolekulových prchavých produktov sa deteguje konduktometricky. Ako modelový tuk som pri tejto metóde použila komerčnú škvarenú bravčovú masť. Repkové šroty dodané z podniku Palma-Tumys a. s. Bratislava boli frakcionované podľa veľkosti častíc na päť frakcií, z ktorých boli v experimentálnej časti testované frakcie č. 4 s veľkosťou častíc 0,3-0,15 mm a frakcia č. 5 s veľkosťou častíc do 0,15 mm. Okrem priameho prídavku týchto frakcií k modelovému tuku som testovala prídavok macerátu v bravčovej masti pripraveného z frakcie č. 5 a prídavok etanolového extraktu, ktorý bol pripravený z celkového šrotu zbaveného neporušených semien repky. Zo širokej skupiny antioxidantov so známym účinkom bol pre porovnanie účinku repkových šrotov zvolený BHT. The objective of this work was to determine antioxidant effect of rapeseed meal by the automated version of the Swift stability test. The principle of this method is the accelerated fat oxidation, performed by heating combined with air bubbling through fat sample. Volatile oxidation products are measured by conductometry. The natural lipid model used in this experiment was the lard. The sample of rapeseed meal, supplied by Palma - Tumys enterprise, was divided into five fractions depending on the size of particles. In experimental part of my work fractions with particles size equal 0,3-0,15 mm (fraction 4) and up to 0,15 mm (fraction 5) were used.
|
|
|
|