|
Výber a vlastnosti producentov etanolu z rodu Saccharomyces spp.
Alena Riečická: Výber a vlastnosti producentov etanolu z rodu Saccharomyces spp.. Katedra biochemickej technológie CHTF, Slovenská technická univerzita, 1997-05. 82 s.
|
|
Document type:
|
Záverečná práca / Thesis |
|
Attached Files |
Name |
Description |
MIMEType |
Size |
Downloads |
d-12358-1997.pdf
|
d-12358-1997 |
application/pdf |
15.28MB |
0 |
Autor(i)/Author(s) |
Alena Riečická
|
Názov / Title |
Výber a vlastnosti producentov etanolu z rodu Saccharomyces spp.
|
Fakulta, oddelenie |
Katedra biochemickej technológie CHTF
|
Inštitúcia / Institution |
Slovenská technická univerzita
|
Dátum publikovania / Publication date |
1997-05
|
Typ práce / Thesis type |
diplomová práca
|
Supervízor(i)/ Supervisor(s) |
Ing. Zuzana Ciesarová, CSc.
|
Počet strán / Total pages |
82
|
Collection year |
1997
|
Jazyk / Language |
slovak
|
Subjects |
270000 Biological Sciences 270800 Biotechnology
|
Abstrakt / Summary |
Na porovnanie vlastností kvasiniek Saccharomyces spp. ako potenciálnych producentov etanolu bolo použitých 6 kmeňov, a to: zbierkový kmeň CCY 21-4-26 zo zbierky CHÚ CCHV SAV Bratislava, liehovarnícky kmeň LH 02/2, vinársky kmeň RIVE V 10-13-6, pivovarnícky kmeň W 96 a izoláty z pekárskeho droždia domácej (OHF Trenčín) i zahraničnej výroby (Alltech). Uvedené kmene boli porovnané na základe zistenia nasledujúcich vlastností: skvasovanie mono-, di- a trisacharidov, rast a fermentácia pri vyššej teplote (36 °C), odolnosť voči externe pridanému etanolu v kombinácii so zvýšením teploty, parametre fermentácie na glukóze, sacharóze a ich zmesi, rast a fermentácia s vysokou počiatočnou koncentráciou sušiny buniek (cca 50 a 90 g/l).
|
|
|
|